Smaczny lunch dla dwojga - tuńczyk z puszki wyjątkowo dobrze sprawdza się w towarzystwie jajek.
Przepis na Frittata z tuńczykiem i fetą >>
Coś jak paluszki rybne, tylko w znacznie bardziej kuszącej postaci. Tak przygotowaną rybę określa się we Francji mianem goujons.
Przepis na Smażone rybne paski >>
Młody bób i ser pecorino to zestaw absolutnie klasyczny w Toskanii czy Umbrii. Grzanki z bobem i serem są świetną pogryzką do włoskiego wina - kolor obojętny.
Przepis na Bruschetta z bobem >>
Oto sposób na wykorzystanie resztek piure ziemniaczanego - szkockie bułeczki z boczkiem i oregano są dobrym dodatkiem do zupy, możemy też podać je na śniadanie.
Przepis na Ziemniaczane bułeczki z boczkiem >>
Przyznaję, że przepis ten wymaga odrobiny zaangażowania w kuchni - trzeba zrobić kruche ciasto, upiec pomidory i zrobić z nich pikantny dżem, ugotować ziemniaki... Nagroda za trud nas jednak nie minie (w postaci naprawdę smacznej tarty).
Przepis na Tarta z ziemniakami i dżemem pomidorowym >>
Przyjemnie zielone pizze bez pomidorów. Długie wstążki cukinii bardzo dekoracyjnie wyglądają.
Przepis na Pizzetki z cukinią i zielonym pieprzem >>
Domowe hotdogi dla amatorów - możemy zrobić je w wersji mini i podać do drinków, możemy dać je dzieciom na kinderbalu (z butlą keczupu) lub zaraz po upieczeniu zabrać na piknik. W wersji dla dorosłych do parówek podajemy salsę i porzeczkowy lub domowy keczup (patrz odpowiednie przepisy).
Przepis na Parówki w kukurydzianym cieście >>
Obiadowa kanapka z ciepłym kurczakiem we włoskim stylu.
Przepis na Bagietki z grillowanym kurczakiem >>
Tajski sposób na klasyczne danie z muli.
Przepis na Mule w kokosowym mleku >>
Na przystawkę lub jako małe danko podajemy połówkę ziemniaka na głowę. Jeśli ma to być solidniejszy posiłek, dajemy po dwie połówki i stawiamy na stolę michę zielonej sałaty z ogórkiem i rzodkiewką.
Przepis na Ziemniaki z "sufletem" z łososia >>